ISTORIC

15 iulie 1982 – Joe Hanson din cadrul laboratoarelor Jet Propulsions din Pasadena susține un atelier de lucru pentru studiul nou elaborat al ”Ecosistemelor Închise”. Aici a fost creat ”EcoSphere®”. La atelier au participat câțiva ecologiști și biologi de renume care ani de zile efectuaseră teste cu ecosisteme biologice închise. Ca o clasă nouă în domeniul științei, cercetarea Ecosistemului Închis a generat la fel de multe întrebări ca și răspunsuri. Joe Hanson este cel care, în perioada în care lucra la primul program Space Shuttle în cadrul JPL, a realizat posibilele implicații științifice ale ecosistemelor închise asupra aplicațiilor pentru explorarea spațiului uman.

Istoria care a condus la dezvoltarea EcoSphere® datează din jumătatea anilor ‘60. La începutul anilor ’80 oamenii de știință cercetau exemple sau corolarii în care sistemele ecologice ”deschise” echilibrate sunt similare cu ecosistemele închise. Acest lucru a condus la posibilitatea ca aceste studii în care viața animalelor și plantelor ar putea fi utilizată pentru a susține oamenii în explorarea spațiului.

Inițiat de Clair Folsom de la Universitatea din Washington prin cercetarea elaborată la jumătatea anilor ’60 și apoi împreună cu Joe Hansen de la laboratorul Jet Propulsion NASA la începutul anilor ’80, alături de cei mai buni oameni de știință din domeniul biologiei, s-a descoperit că diferite colonii de microbi, alge și forme de viață superioare (colonii) pot rezista aparent la infinit în vase de laborator închise. Sute de diferite ”EcoSphere” închise au fost realizate în flacoane de laborator de Hanson, Folsom și alții; fiecare a devenit propriul ecosistem pentru un studiu mai aprofundat. (Citiți despre Joe Hanson în ziarul Fredriecksburg The Free Lance Star din 1981).

În 1983 Loren Acker, Președinte al Engineering and Research Associates Inc. (o companie mică de cercetare medicală din Arizona și asociată pentru o perioadă lungă de timp cu programul spațial al S.U.A.) era în vizită la un oficial NASA și a observat unul dintre flacoanele pe care Joe Hansen le crease. Interesat de idee, Acker a obținut o licență pentru o tehnologie derivată pentru EcoSphere. Împreună cu un angajat tânăr, Daniel Harmony, aceștia au dezvoltat prima unitate pilot de fabricare pentru EcoSphere unde publicul și educatorii puteau să beneficieze în mod direct de lucrările NASA.

După succesul copleșitor al unei campanii de marketing derulată în 1984 EcoSphere® a fost introdusă în producție completă. EcoSphere® a fost promovată pe întreg teritoriul SUA în cataloage naționale de ultimă generație. EcoSphere® original a fost promovat în anunțuri în revista Smithsonian și a fost vândut cu amănuntul de nume precum Niemen Marcus și Hammacher Schlemmer.

EcoSphere® original a fost prezentat în numeroase articole de știri la TV, reviste, și chiar inclus în manualele școlare. De la copii la președinți, EcoSphere a reprezentat un cadou preferat timp de 25 de ani și care încă aduce bucurie în prezent.