INTREBARI FRECVENTE

1. Ce este un ecosistem închis?

Sistemele ecologice închise sunt ecosisteme care nu se bazează pe schimbul de materie cu nicio parte din afara sistemului. Cu toate că însuși Pământul se potrivește acestei definiții, termenul este cel mai adesea utilizat pentru a descrie ecosisteme mult mai mici create de om. Astfel de ecosisteme sunt interesante din punct de vedere științific și pot servi ca un sistem de susținere a vieții în timpul zborurilor spațiale, în stațiile spațiale sau în habitate spațiale. Într-un sistem ecologic închis, orice produse reziduale produse de o specie trebuie utilizate de cel puțin o altă specie.

2. Ce se află în EcoSphere?

Alături de creveți, există alge și apă de mare filtrată. EcoSphere conține de asemenea un coral evantai (un material lipsit de viață, sub formă de ramură), scoici decorative și pietriș ușor ca parte a ecosistemului de lucru. Coralul evantai și pietrișul asigură zone de suprafață pentru ca algele și microorganismele să crească.

3. Cât timp trăiește EcoSphere?

Speranța de viață medie a unui EcoSphere este între doi și trei ani. Se cunoaște că speranța de viață a acestor creveți depășește 5 ani și cele mai vechi EcoSphere depășesc în prezent 10 ani și încă sunt rezistente. În timp ce știm că speranța de viață a acestor creveți poate depăși 5 ani, nu putem ști cât este de bătrân fiecare crevete din moment ce se află într-un EcoSphere. Luând în considerare toate aceste lucruri, un EcoSphere poate exista mulți ani sau nu, în funcție de vârsta creveților și mediul în care sunt păstrați.

4. Animalele și plantele se reproduc?

Reproducerea creveților apare în anumite EcoSphere, dar acest lucru este neobișnuit. Creveții care se află în EcoSphere au fost aleși în mod intenționat deoarece nu manifestă un comportament agresiv unul față de altul. Algele și bacteriile din EcoSphere se reproduc în mod continuu. De fapt, pe măsură ce timpul trece, vă puteți aștepta la schimbări în populația algelor din EcoSphere-ul dumneavoastră.

5. Ce se întâmplă dacă unul sau mai mulți creveți mor?

Având în vedere că nu se cunoaște vârsta fiecărui crevete, nu este neobișnuit ca unii dintre creveții din EcoSphere să piară. În cazul în care creveții mor toți odată, este un indiciu clar că limitele de temperatură au fost depășite. Dacă mor de-a lungul unei perioade de timp, probabil au ajuns la speranța de viață normală. Atâta timp cât există un crevete în viață în sistem, acesta este un ecosistem funcțional. Corpurile de culoare palidă translucidă pe care este posibil să le vedeți pe fundul apei la anumite perioade nu sunt creveți morți, cu exoschelete. Creveții sunt crustacee. Acest lucru înseamnă că au scheletul în exterior mai degrabă decât la interior. Pe măsură ce creveții cresc, îl înlocuiește pe acesta la anumite intervale. După ce vechiul exoschelet a năpârlit, cel nou se extinde și devine tare. S-a observat că un crevete poate năpârli o dată sau de două ori pe lună într-un mediu normal. În cazul în care un crevete moare, ceilalți îl vor mânca, înapoind imediat substanțele nutritive înapoi în sistem. Bacteriile din EcoSphere vor ajuta de asemenea la descompunerea acestuia în câteva zile.